jueves, 11 de abril de 2013

Qüestions d'engranatges 

  Abans d'entrar en matèria... 

  • Què  entenem per un mecanisme de  transmissió en un conjunt mecànic?  Els mecanismes de transmissió s'encarreguen de transmetre moviments de gir entre arbres distants. Estan formats per un conductor, conduït i altres elements intermedis, que depenen del mecanisme particular. Una manovella o un motor fan el parell necessari per provocar la rotació del conductor. Les diferents peces del mecanisme transmeten aquest moviment al conduït, solidari als elements que fan el treball útil.
  • Posa dos  exemples de transmissions que coneguis.
    • Tren d'engranatges compost

       

      El mecanisme està format per més de dues rodes dentades compostes, que engranen. Les rodes compostes consten de dues o més rodes dentades simples solidàries a un mateix arbre o eix.
      En el cas més senzill, s'utilitzen tres rodes dentades dobles idèntiques, de manera que la roda petita d'una roda doble engrana amb la roda gran de la roda doble següent. 

    • Politges


      El mecanisme està format per dues rodes simples acanalades, de manera que es poden connectar mitj
      ançant una cinta o corretja tensa. El dispositiu permet transmetre el moviment entre arbres distants, de manera poc sorollosa.
       
  • Posa dos exemples  de transmissions per engranatges.
    • Cremallera

    El mecanisme de cremallera està constituït per una barra amb dents, considerada com un engranatge de diàmetre infinit i un engranatge de dents rectes de menor diàmetre, i serveix per a transformar un moviment giratori de l'engranatge de menor diàmetre, en un moviment lineal o al revés.
    • Sistema de direcció d'un cotxe.


    El volant, en ser girat, fa que roti un engranatge que s'acobla a les dents d'una barra dentada. En funció del sentit de gir del volant aconseguirem que la barra es desplaci cap a la dreta o l'esquerra i això afectarà a la direcció del cotxe.

No hay comentarios.:

Publicar un comentario